arvid@sifo.no

Søk:
Ansatte: Fagavdelingen

Amilien, Virginie

Forsker I
Dr.philos.
Telefon: +47 67 23 56 12
virginie.amilien@sifo.no
Arbeidsfelt: mat, kultur, forbrukskultur

Virginie Amilien er kulturforsker og dr.philos. Hun tok doktorgraden ved Sorbonne-universitetet i Paris i 1994 med avhandlingen Trollet og andre overnaturlige vesener i norske folkeeventyr, som hun skrev ved Institutt for kulturstudier, Universitetet i Oslo. I januar 1999 ble hun ansatt ved SIFO hvor hun har arbeidet med temaer knyttet til mat, kultur og nasjonal identitet, som for eksempel norsk matkultur i reiselivsbransjen eller kjøkkenet som sosialt rom og arbeidsrom rom. Hun er redaktør av det internasjonale tidsskriftet ”Anthroplogy of Food”. Sammen med Erling Krogh redigerte hun ”Den kultiverte maten”, den første norske antologien om matkultur.


Publikasjoner

Rapporter

 2013 Halloween på norsk : En eksplorerende studie av et nytt norsk ritual
 2008 Forbrukernes forståelse av lokal mat
 2006 Tradisjonsmat : Tanker rundt et begrep og dets bruk i det norske samfunnet i dag
 2004 Tanker fra nye kjøkken : Et kulturstudie av 20 nye kjøkken i Oslo i et forbruksperspektiv
 2002 Fra vafler og hamburger til elghakk og hjortestek : Et bilde av matkulturen i reiselivsbransjen
 2001 What do we mean by traditional food? : A concept approach
 2000 Matkulturens plass i norsk reiselivsbransje
 2000 Om matkultur... : et felles SIFO-arbeid på oppdrag fra Statens landbruksbank

Bøker

 2009 The Rise of Obesity in Europe : a Twentieth Century Food History
 2007 Den kultiverte maten : en bok om norsk mat, kultur og matkultur
 1996 Troll et autres créatures surnaturelles dans les contes populaires norvégiens

Bok- og tidsskriftsartikler

 2014 Elements of innovation and tradition in meat fermentation: conflicts and synergies : av F. Leroy, P. Scholliers, V. Amilien
 2013 Typical Food in Norway. A Developer of History and Tradition
 2013 Syn på mad og drikke i 1800-tallet, Ole Hyldtoft (red.) : Bokanmeldelse
 2013 The dimensions of ‘traditional food’ in reflexive modernity : Norway as a case study
 2012 The Political Role of Restaurants and Chefs in the Construction of National Food Culture : Traditional and Typical Food Identities in Norway 1980-2011
 2012 Nordic Food Culture(s) : Thoughts and perspectives by way of introduction
 2012 Snapshots and portraits Part 1. A taste of Nordic food culture(s) by way of conclusion
 2011 From tourist product to ordinary food? : The role of rural tourism in development of local food and food heritage in Norway
 2011 La consommation engagée, by Sophie Dubuisson-Quellier : Book review
 2011 Du champ cultivé au champ culturel : les transformations de la pomme de terre en Norvège
 2011 From territory to terroir ? : the cultural dynamics of local and localized food products in Norway
 2011 New kitchen, new home : new kitchen as a plural consumption area
 2010 Du territoire cultivé au territoire culturel : Terroir-isation et produits locaux en Norvège
 2009 Liv Emma Thorsen: Det fleksible kjønn et Runar Døving: Rype med lettøl. En antropologi fra Norge
 2009 Matkultur
 2007 Turtle soup and water porridge : some social and cultural perspectives on food habits in the city of oslo 1860-2000
 2007 Om det norske matkulturelle landskapet
 2007 Mellom konserverende og innoverende : om begrepet tradisjonsmat
 2007 Norske matvaner mellom produksjon, forbruk og politikk
 2007 Hyper-real territories and urban markets : changing conventions for local food - case studies from France and Norway
 2007 Local food in Europe : ESF exploratory workshop
 2007 Lokal mat og merkeordninger : eksempler fra det franske markedet
 2007 Lokal mat mellom kultur, tradisjon, identitet og forbruk
 2007 From local food to localised food : introduction to AoFood S2
 2007 Conclusion to AoFood S2
 2006 The cultural taste of Gamalost fra Vik : reflections about the meanings of a local cheese
 2006 Entre famille et consommation : la cuisine comme espace social
 2005 Mum had potatoes everyday : transmission of food culture in a Norwegian city
 2005 From local food to terroir product? : some views about Tjukkmjølk, the traditional thick sour milk from Røros, Norway
 2005 About local foods : an introduction
 2005 Les produits de terroir: entre culture et règlements (Bérard, L. et Marchenay, P.) : Compte rendu de lecture
 2005 Food wars - the global battle for mouths, minds and markets (Tim Lang and Michael Heasman) : Book review
 2005 Postface about local foods
 2005 La qualité des produits en France XVIII-XXèmes siècles (red. Alessandro Stanziani) : Bokanmeldelse
 2004 The cultural smell of fermented fish : about the development of a local product in Norway
 2003 The Rise of Restaurants in Norway in the Twentieth Century
 2003 A Taste of Authenticity : Nature and Tradition in Norwegian Modern restaurants of the 1990´s
 2003 De kjøper, altså er de? : Et innlegg i debatten om forbrukersamfunnet
 2002 Askeladden au royaume de France, ou dualité de la cuisine traditionnelle norvégienne
 2002 Døden i de norske folkeeventyrene

Paper og foredrag

 2015 An exploration of Norwegian food cultural practices : From shopping to culinary practices
 2014 The influence of the French Culinary Model on Norwegian Food Culture
 2014 Elements of innovation and tradition in meat fermentation: conflicts and synergies : av Frédéric Leroy, Peter Scholliers and Virginie Amilien
 2014 Om Gastronomi og matkultur
 2012 Skomakerens barn har ikke sko : en presentasjon av fiskeforbruk i Norge
 2012 Traditional foods and denominations of origin : between consumer interests and agricultural policy - a general perspective with focus on Northern and Southern Europe
 2012 Traditional foods and denominations of origin: between consumer interests and agricultural policy : a general perspective with focus on Northern and Southern Europe
 2011 Worlds of justification and orders of worth for mountain food products
 2011 Stedsegen smak : Lokal mat, tradisjonsmat og terroir i et forbrukerperspektiv
 2011 About governmentality of Norwegian local food products
 2011 What makes a food product « local »? : some thoughts based on Norwegian case studies of local food
 2009 Et blikk på norsk matkultur gjennom tradisjonsmat og lokal mat
 2009 Local food between power and knowledge : A Foulcaudian approach of local and mountain food
 2009 From tourism to local consumption? : The role of tourism in the development of local and localised food products
 2009 Local and mountain food between nature, culture and market,
 2008 La pomme de terre en Norvège : ou les transformations d’un aliment cultivé en un aliment culturel
 2008 Consumers’ perception of the concept of mountain food products : results from focus groups in Slovenia and Norway
 2008 Tradisjon, ferskhet og identitet: noen betraktninger om forståelse av lokal mat
 2008 Norsk matkultur og tradisjonsmat
 2008 Lokal mat : et norsk fransk perspektiv
 2008 Mat i etnisk og politisk perspektiv : innføring i norsk matkultur
 2008 Presentation of final results from Norway
 2008 Between lack of knowledge and strong expectations : a consumer approach of mountain
 2008 Consumer and local food: common results from France and Norway
 2008 Increasing the sense of terroir: Case study AOC Ossau Iraty
 2007 Norsk matkultur og tradisjonsmat
 2007 Synthèse et vision nordique du concept de terroir
 2007 Entre nature et culture : vision impressioniste des habitudes alimentaires norvégiennes
 2007 Les habitudes alimentaires norvégiennes en images et couleurs
 2007 Norsk matkultur
 2007 Etniske perspektiver på norsk matkultur : mellom tradisjon og fornyelse
 2007 Sosiale og kulturelle perspektiver på mat : etnisitet, politikk og matkultur
 2007 Les tribulations d’un bien commun : l’AOC Ossau Iraty
 2006 From local to local : Local Products between Local Places and Global Myths
 2006 Om norske matvaner og lokal mat i et forbruksperspektiv
 2006 Tradisjonsmat : Tanker rundt et begrep og dets bruk i det norske samfunnet i dag
 2005 Turtle soup and thick sour milk : Some social and cultural perspectives on food habits in the city of Oslo, 1800-2000
 2005 The Local Food Products in France and Norway : Comparative Representations of Pélardon (France) and Gamalost (Norway) study about two local products
 2005 Transformations de réseau acteur : de local à terroir : Le cas du lait épais de Røros
 2005 Tre perspektiver fra 20 nye kjøkken
 2005 Om merking av lokale matprodukter
 2005 Une approche du goût en France et en Norvège à travers deux fromages de terroir
 2004 France has champagne, Norway has tjukkmjølk : Local views on a local product in a global perspective
 2004 La cuisine comme territoire : entre famille et consommation
 2004 Goûts et couleurs alimentaires : Une présentation de la culture de l'alimentation en Norvège
 2004 Tradisjonell norsk matkultur i et mentalitetshistorisk perspektiv
 2004 Eating out : fremveksten av norsk restaurantkultur
 2004 Askeladden i kappestridd med trollet, eller noen perspektiver på lokal mat i Norge
 2003 Kitchen Stories - Transmission of food culture in the daily life of a Norwegian City
 2002 Smak og opplevelser
 2002 The cultural smell of fermented fish : A view of the development of local product in Norway
 2001 A la recherche d'une culture de l'alimentation en Norvège
 2000 Global and Local Food in the Norwegian Food System : A comparative study between etaing in an eating out
 1999 Is grandmother`s cuisine traditional food? : A concept definition in tourism research
  Varm potet, rosiner i pølsa eller bare blåbær? : Om forbrukernes forståelse av mat med særpreg og lokal mat produkter fra utmarka

Kronikker og avisartikler

 2010 Beskyttede betegnelser
 2008 Norsk smak for norsk mat
 2006 Ringerikspotet fra hele landet
 2004 Hvor farlig er McDonalds
 2004 Halloween - den nye barnefesten
 2003 Mattrend eller trendmat

Pågående prosjekter

 11-2016-19NAFS 2016
 11-2015-24Strenght2Food

Anbefalte lenker

AoFood Webjournal
ICREFH The International Commission for the Research in European Food History
International Society of Food, Agriculture and Environment
Publikasjoner i Cristin

Oppføringer i kompetansekatalogen

lokal mat
mat og reiseliv
migrasjon
norsk matkultur

Verv

Leder av AoFood redaksjonskomiteen
Medlem ved ICREFH
Medlem av ISFAE

Nyheter

2016-12-14Hvorfor ofres forbrukerne?
2013-01-17A new issue of Anthropology of Food
2013-01-09Call for papers - children's food heritage
2009-11-17The Rise of Obesity in Europe
2009-03-303 nye tidsskriftsartikler
2007-10-15Smakens uke 2007
2007-09-19ICREFH X
2007-06-05Anthropology of Food
2007-02-07Hva er tradisjonsmat
2006-12-14Tradisjonsbegrepet: "Museumsvoktere" mot "nyskapere"
2006-12-13Tradisjonsmat
2006-11-01Smakens uke for tredje gang
2006-10-26Kjøkkenet eser ut
2005-03-20Matkulturseminar
Forbruksforskningsinstituttet SIFO Postboks 4 St Olavs plass, 0130 Oslo - Sandakerveien 24 C, Bygg B
tlf: 22 04 35 00 - faks: 22 04 35 04 sifo@sifo.no - Informasjonssjef: Berit N. Fjeldheim